Drivande spärrballonger

Här kan Du skriva flygrelaterade frågor och inlägg som behandlar både historia eller nutid.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Drivande spärrballonger

Inläggav kenjohan » 05 feb 2018, 18:40

Hej alla,
Jag läste detta på ett annat flygforum:

"On the night of 17–18 September 1940, a gale broke loose a number of British barrage balloons and carried them across the North Sea. In Sweden and Denmark, they damaged power lines, disrupted railways and knocked down the antenna for the Swedish International radio station."

Är det någon här som känner till några detaljer om detta? Var det Hörbysändarens antenner som råkade illa ut?

K.
Användarvisningsbild
kenjohan
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 06 okt 2014, 11:28

Re: Drivande spärrballonger

Inläggav Lars Sundin » 05 feb 2018, 22:49

Sökte som vanligt i SvD och det enda jag funnit om störningar i radioutsändningar var att "antennen i Motala" (Bondebacka) skadats och att det blev några timmars avbrott "natten till onsdagen 18:e" innan man fick upp en lagad antenn. Wikipedia är ganska oklar om det kördes kortvåg från Hörby 1940 tycker jag. Däremot kördes även kortvåg från Bondebacka i Motala (tills Hörby tog över 1952), kanske den antennen också slagits ut.

Man kan ju också se Bondebacka långvåg som en "internationell sändning"; långvågen når långt. Sedan gick ju tydligen en hel del långdistansradiotrafik via Karlsborg (Kråk).

Lyssna gärna på återblicken på http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=4135712

Annars var väl elkraftnätet värst drabbat. Kaos på järnvägen.
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2162
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen

Re: Drivande spärrballonger

Inläggav kenjohan » 06 feb 2018, 08:23

Tack för det uttömmande svaret Lars.
Lustigt är dock att se hur det påstås att man sände på "kortvåg 4 946 meter"

K.
Användarvisningsbild
kenjohan
 
Inlägg: 17
Blev medlem: 06 okt 2014, 11:28

Re: Drivande spärrballonger

Inläggav Lars Sundin » 09 feb 2018, 00:55

Spärrballonger är intressanta. I övrigt ska man väl inte begära att Sveriges Radio skall begripa allt om hur deras program sänds ut och hur det där med våglängder fungerar. Det var något för Televerket och nu för Teracom.

Jag kontaktade en gammal arbetskamrat som kan sägas ha varit Televerkets officielle historieskrivare vad gäller broadcasting men även är väl förfaren i amatörradio, fasta förbindelser, kortvåg (i sig samt våra utlandssändningar, sedan många år nedlagda för nu finns Internet och det är ju såå bra) och även diverse "skumtjänster" för rikets väl och ve. Men han visste inget om några spärrballonger.

Kanske det "bara" var elkraften till Bondebacka som bröts. Det upptäcktes den där gången i september 1940 ballonger i Vadstena-trakten som nog kan ses i något SvD-klipp. Några sådana klipp finns i mitt Dropbox-album enligt nedan.

Radioanläggningarna vid Karlsborg (vid Kråk) har genom tiderna använts för diverse intressanta ändamål, främst av militären (och säkerligen även för rundradion innan Bondebacka kom igång). Finns en del kul att googla sig fram till. Säkert användes stationen även för rikets kontakter med dess beskickningar ute i världen under VK2. Men om nu något hände där, kanske det inte nämndes i pressen. Ballonger hade dock setts i Karlsborgs-trakten skrev SvD och på annat håll sägs att F 6 hade i uppgift att jag ballonger. Sådant jagande skedde också enligt SvD-klipp.

Nedfallna spärrballonger togs om hand och i Karlskoga och Ljungaverk användes dessa av speciella ballongkompanier: https://www.geocaching.com/geocache/GC4 ... 60e926daa5.

Mycket hände verkligen i hela landet, se Tjelvar-sajten för en gotländsk vinkling: http://www.tjelvar.se/fv/fv18.htm

Ett citat: "Numera saknar Solberga klockstapel kyrktupp, och den försvann också tillfälligt tillsammans med åskledare och kula under en natt i september 1940, då den rammades av en engelska spärrballong på drift".

Engelsmännen blev så ivriga när de såg vilka problem lösa spärrballonger åstadkom i fiendeland att de började använda ballonger för att störa fienden, "Operation Outward". Royal Navy råkade ha ett stort lager av 2-meters observationsballonger som man inte hade användning för. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Outward.

Jag samlat en del SvD-klipp om spärrballonger (notera bl a idén att göra sovsäckar av sidenet) på https://www.dropbox.com/sh/3e88a8j558af ... jPR_a?dl=0 Några få notiser om annat har slunkit med. Kanske det blir en bloggning om ballongerna baserat på insamlat material. Jag har ett svagt minne av att jag i 4-6-årsåldern, d v s de sista beredskapsåren, var rädd för vad som kunde dyka upp på himlen (minns en bogserad skjutmålskorv). Man varnades också för att ta hand om konstiga föremål på marken.
Användarvisningsbild
Lars Sundin
 
Inlägg: 2162
Blev medlem: 23 feb 2008, 07:17
Ort: Handen


Återgå till Svenskt Flyghistoriskt Forum - allmän del

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 12 gäster