Dramatik för 70 år sedan

Foton och andra konstverk som Du vill visa andra.
Lämplig storlek på foton i Galleriet är 750-1200 px på bredsidan. Är bilderna större syns inte hela bilden.

Moderator: Sven-Erik Jönsson

Dramatik för 70 år sedan

Inläggav Sten Johnson » 11 apr 2010, 15:16

En liten bild till minne av en dramatisk händelse, som utspelade sig den 12 april för 70 år sedan. Man hade i försvarsstaben dagen innan fått underrättelser om att Skåne skulle invaderas. Från F 1 i Västerås lyckades man få en division B 3:or i luften (12 plan). Vid femtiden på morgonen den 12:e, nådde de fram till Öresund. Deras order var; att genom låganfall angripa landstigningsfarkoster och trupp. De var ensamma, jakteskorten från F 8 kunde inte lyfta på grund av dimma.

En sak är säker att hade tyskarna bestämt sig för att ta Skåne, så hade deras chanser att uträtta något varit lika med noll. B 3:an var redan omodern när kriget bröt ut 1939. Långsam och med endast 3 st, 7,9 mm rörliga kulsprutor och 4 st 250 kg bomber. Jag undrar hur skyttarna kände sig, där de satt i sina öppna sittbrunnar. Att tro att B 3 skulle hindra en övergång av sundet var naivt. Den första åtgärden för tyskarna, hade varit att rensa luftrummet. Ett 60-tal Me 109:or hade klarat det på några minuter. Skulle någon B 3:a klarat sig, så hade invasionsstyrkans närluftvärn fått en chans att praktiserat ”lerduveskytte”. En långsam B 3:a på ca 100 m höjd går bara inte att missa.

På F 6 i Karlsborg förberedde man sig på att ta hand om B 3:orna när de kom för att ladda om. Flottiljen hade på morgonen vid uppställningen sjungit ”Vår Gud är oss en väldig borg….” Att vända sig till högre makter var nog en bra idé med tanke på vårt flygvapens förmåga. Vår beredskap kunde ha varit bättre. Finns det någon som var med och kan berätta hur det kändes denna dramatiska dag?

Många hälsningar Sten Tecknare

Bild
Användarvisningsbild
Sten Johnson
 
Inlägg: 102
Blev medlem: 23 feb 2008, 11:36

Återgå till Galleri - fotografier, konstverk och annat

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster